Fogászati góc kezelés 2019-11

2019-02-19 13:25:53

Fogászati góc kezelés. Milyen az a fogászati góc, vagy fogászati zavarómező?

A fogászati Cone Beam CT segít benézni a fogak mögé is, oda, ahova a röntgennel nem tudunk. Kaptam dalacint, de ha 1- 2 nap múlva nem javul a helyzet, vissza kell mennem és azt mondta a doki, hogy szinte biztosan húzni kell, mert gyökértömést nagyon nehéz kiszedni és újratömni.

Ahogyan korábban is írtuk, a fogak és a fogágy ( a kettő együtt: odonton) nagyon gyakori helye a zavarómezőknek, mert a mai emberek fogazata és fogágya életmódjuk miatt szinte kivétel nélkül károsodik. Először ellenőrizzük a fogak vitalitását ( él- e a foggyökér vagy sem), majd átvizsgáljuk a fogak koronai részét, megtekintjük, megtapintjuk az ínyt, speciális szonda segítségével ellenőrizzük, hogy vannak- e tasakok a fogak és az íny között.

Az lett, amitől tartottam, egy góc van a fogam felett, valószínűleg anno rosszul lett megcsinálva a gyökértömés és elszaporodtak a bacik. Fogászati góc kezelés.

A góc egy letokolt, idült és tünetszegény gyulladás, melyből a véráram útjánbaktériumok és az azok által termelt mérgek, toxinok eljuthatnak más szervekbe, ahol egy második betegséget okozhatnak. Röntgenvizsgálat is szükséges.

Máskor az egészségügy más területéről küldenek hozzánk pácienst a gócbetegség gyanújának kivizsgálására. Panaszos esetben sokszor felfedezünk a CT- vel olyan gyulladásos folyamatot, ami a fog mögött van, vagy olyan gyökércsatornát, amely addig láthatatlan - és így kezeletlen volt.

Fogászati góc következményeként kialakulhat kötőhártya- gyulladás, krónikus vesegyulladás, ekcéma, allergia, asztma, ízületi gyulladás, valamint szív- és érrendszeri betegségek is. A foltokban tapasztalható hajhullás mellett gyakori tünet lehet még az ismeretlen eredetű ízületi fájdalmak és bőrkiütések megjelenése is.

Amennyiben felmerül a fogászati góc gyanúja, akkor a fogazat és a szájüreg teljes vizsgálata szükséges. Ha a fogászati góc kiderül és megfelelő megoldást nyer, a beteg és kezelőorvosa, illetve beküldője hosszú, hiábavaló vizsgálat- és kezeléssorozattól menekül meg.

Ha valamely betegség kapcsán felmerül fogászati góc jelenlétének gyanúja, akkor a szájüreg alapos átvizsgálása indokolt. Gócos fog esetében a kezelés során elsősorban a fog megmentésére törekednek, az eltávolítás mellett csak a végső esetben döntenek.

Ha valamely betegség kapcsán felmerül fogászati góc jelenlétének gyanúja, akkor a szájüreg alapos átvizsgálása indokolt. Fogászati kezelések főbb általános szempontjai a transzplantáció előtt Gingiva hyperplasia kontrollja ( cyclosporin, tacrolimus, rifampicin, mycophenolate mofetil indukálta ) Tartós steroid kezelés kapcsán emelt dózisú corticosteroidok alkalmazására lehet szükség az adrenalis krízis prevenciója céljából.

Fogászati góc betegség Sokszor csak véletlen leletként észleljük, hogy egy fog betegség kapcsán akár gócbetegség is állhat a háttérben.